Show simple item record

dc.contributor.authorIRAWAN, ANDRE
dc.date.accessioned2022-01-27T09:04:57Z
dc.date.available2022-01-27T09:04:57Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://dspace.uc.ac.id/handle/123456789/4356
dc.descriptionThis innovation research objective is to create new innovation in food that not only have a delicious taste, but also can replace french fries as a substitute product, and make purple yam more popular. Nowadays many people think that purple yam is a cheap food and non-modern food, it is low class food, whereas purple yam fries contain many nutrient and vitamins that really good for human body. As a solution of these problems, the writer process purple yam, so it will become more delicious and be a modern food that can replace french fries. The research method that use is qualitative method. The research objects that examined are process of making purple yam fries and nutrient contents compare with french fries. Data collection method use questioner survey method that will give to 20 people with age above 17 years old. Variable that examined are the purple yam fries taste, shape, smell, texture, color, and also respond of people whit this new product. Beside that this research also examine the nutrient contents such as, energy, protein, fat, calcium, carbohydrate, fiber, and vitamin, of purple yam fries in laboratories. First is in Biochem laboratory, and the second is in Laboratorium Pengujian dan Kalibrasi Baristand Industri Surabaya. The results shown that purple yam fries have higher nutrient contents compare with french fries, especially in energy, carbohydrate, and fat. Not only that, the result of these researches also show that there will be an impact from how long of boiling process implied purple yam fries in shape, taste, and texture. Overcooked purple yam will make the shape is soft and it is very unattractive. On the other hand, the boiling process that too fast will make purple yam fries not well cooked and may have hard texture because it is still raw.en_US
dc.description.abstractPenelitian inovasi purple yam fries ini bertujuan untuk menciptakan suatu inovasi baru yang memiliki rasa yang enak dan dapat dijadikan sebagai pengganti french fries, serta dapat mengangkat nama ubi jalar ungu. Ubi jalar ungu masih dianggap makanan rakyat jelata yang murah oleh sebagian besar masyarakat, padahal ubi jalar ungu memiliki banyak kandungan gizi dan vitamin yang sangat baik untuk tubuh. Agar dapat mengangkat nama ubi jalar ungu penulis melakukan inovasi dengan cara mengolahnya menjadi makanan modern yang dapat menggantikan french fries baik dari segi rasa maupun kandungan gizinya. Metode penelitian yang digunakan dalam penelitian purple yam fries ini adalah penelitian kualitatif. Obyek penelitian yang dilakukan dalam penelitian ini adalah proses pembuatan purple yam fries dan membandingkan kandungan gizinya dengan french fries. Metode pengumpulan data menggunakan kuesioner yang akan dibagikan kepada 20 responden berusia 17 tahun keatas. Variabel yang diteliti adalah rasa, bentuk, aroma, tekstur, dan warna purple yam fries serta minat untuk mengkonsumsinya. Dan juga kandungan energi, protein, lemak, kalsium, karbohidrat, serat dan vitamin A yang terkandung dalam purple yam fries yang dilakukan dengan cara melakukan uji coba laboratorium pada Laboratorium Pengujian dan Kalibrasi Baristand Industri Surabaya dan labolatorium Biochem. Purple yam fries jauh lebih unggul kandungan gizinya dibandingkan dengan french fries, terutama dari segi kandungan energi, karbohidrat dan lemak. Hasil dari penelitian purple yam fries ini menunjukkan bahwa adanya pengaruh lamanya proses perebusan ubi jalar ungu terhadap bentuk, rasa dan tekstur purple yam fries. Ubi jalar ungu yang direbus terlalu lama akan mengakibatkan bentuknya menjadi lembek dan mudah hancur saat digoreng. Sebaliknya proses perebusan yang terlalu sebentar mengakibatkan rasa purple yam fries belum matang dan memiliki tekstur yang keras karena belum matang.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Ciputra Surabayaen_US
dc.subjectPurple yam friesen_US
dc.subjectubi jalar unguen_US
dc.subjectinovasi produken_US
dc.titleINOVASI PURPLE YAM FRIES SEBAGAI PENGGANTI FRENCH FRIES DITINJAU DARI RASA DAN KANDUNGAN GIZINYA (ENERGI, PROTEIN, LEMAK, KALSIUM, KARBOHIDRAT, SERAT, DAN VITAMIN)en_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nidn0729016502
dc.identifier.kodeprodi93202
dc.identifier.nim10207013
dc.identifier.dosenpembimbingHARI MINANTYO


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record