| dc.contributor.author | KUSUMANINGRUM, EVITA MEI | |
| dc.date.accessioned | 2022-01-04T09:30:22Z | |
| dc.date.available | 2022-01-04T09:30:22Z | |
| dc.date.issued | 2021 | |
| dc.identifier.issn | 0709117803 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace.uc.ac.id/handle/123456789/3977 | |
| dc.description | Coconut dregs are a side product of the processing of coconut flesh which until now is considered a worthless product and its untilization is still limited. The purpose of this research is to determine the level of taste, flavor, color, and texture of chiffon cake with the addition of coconut dregs powder, then to determine market acceptance and marketing strategies of 8P (product, price, promotion, place, people, process, physical evidence, productivity and quality) at Pitmey Sweet for chiffon cake products with the addition of coconut dregs powder. This research was conducted using qualitative methods and using experimental research types with product development to be processed by organoleptic test analysis, market interest test, and data collection to get through interviews with informants. Informants were selected by purposive sampling. The research subjects used the organoleptic test were untrained panelists from the same 30 panelists to assess product creation by random sampling. The results of the research from the organoleptic test stated that the chiffon cake product with the addition of coconut dregs powder selected was the addition of 50% coconut dregs powder from drying the sun. From the results of interviews with informants with triangulation, it shows that purchasing decisions by consumers from product factors can be accepted because from a sensory perspective it is quite tasty and interesting, on the factors of price, place, promotion, people, physical evidence, process, and productivity and quality have good results in all aspects, have an attractive packaging even though consumers prefer color, and the quality of the product produced is appropriate. | en_US |
| dc.description.abstract | Ampas kelapa merupakan hasil samping dari pengolahan daging buah kelapa yang sampai saat ini dianggap sebagai produk samping yang tidak bernilai dan pemanfaatannya masih terbatas. Tujuan dari penelitian ini yaitu untuk mengetahui tingkat rasa, aroma, warna, dan tekstur pada kue chiffon dengan penambahan bubuk ampas kelapa, kemudian untuk mengetahui penerimaan pasar dan strategi pemasaran 8P (product, price, promotion, place, people, process, physical evidence, productivity and quality) pada Pitmey Sweet terhadap produk kue chiffon dengan penambahan bubuk ampas kelapa. Penelitian ini dilakukan dengan metode kualitatif dan menggunakan jenis penelitian eksperimen dengan pengembangan produk yang akan diolah dengan analisis uji organoleptik, uji minat pasar, dan pengumpulan data yang diperoleh melalui wawancara kepada informan. Informan dipilih dengan purposive sampling. Subjek penelitian yang digunakan uji organoleptik yaitu panelis yang tidak terlatih dari 30 panelis yang sama untuk menilai kreasi produk dengan pengambilan sampel secara acak. Hasil penelitian dari uji organoleptik menyatakan bahwa produk kue chiffon dengan penambahan bubuk ampas kelapa yang terpilih adalah penambahan bubuk ampas kelapa 50% dari pengeringan matahari. Dari hasil wawancara kepada informan dengan triangulasi menunjukkan bahwa keputusan pembelian oleh konsumen dari faktor product dapat diterima karena dari segi sensorik cukup enak dan menarik, pada faktor price, place, promotion, people, physical evidence, process, dan productivity and quality mempunyai hasil yang cukup bagus dalam segala aspek, memiliki kemasan yang menarik walaupun konsumen lebih menyukai yang berwarna, dan kualitas produk yang dihasilkan sudah sesuai. | en_US |
| dc.language.iso | id | en_US |
| dc.publisher | Universitas Ciputra Surabaya | en_US |
| dc.subject | Ampas Kelapa | en_US |
| dc.subject | Bubuk Ampas kelapa | en_US |
| dc.subject | Kue Chiffon | en_US |
| dc.subject | Strategi Pemasaran 8P | en_US |
| dc.subject | Uji Organoleptik | en_US |
| dc.title | STRATEGI PEMASARAN TERHADAP KUE CHIFFON DENGAN PEMANFAATAN AMPAS KELAPA PADA PITMEY SWEET | en_US |
| dc.type | Thesis | en_US |
| dc.identifier.kodeprodi | 93202 | |
| dc.identifier.nim | 40217020 | |
| dc.identifier.dosenpembimbing | MICHAEL RICKY SONDAK | |