| dc.contributor.author | RAUWELIO, GISELDA JULIA | |
| dc.date.accessioned | 2022-01-06T03:32:51Z | |
| dc.date.available | 2022-01-06T03:32:51Z | |
| dc.date.issued | 2021 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace.uc.ac.id/handle/123456789/4006 | |
| dc.description | This study aimed to determine the preference factor of generation Z towards healthy food in Makassar City. This research was conducted using a qualitative method by conducting depth in interviews with eight informants of generation Z in Makassar City who have experience with healthy food and one expert informant in healthy food. The results of the generation Z informants interview data were then analyzed and tested through data source triangulation so that conclusions could be drawn. The study results show that generation Z in Makassar City has a good understanding and a good preferences for healthy food. Generation Z explains the preference factors that influence choosing healthy foods based on product attribute factors, importance, trust, satisfaction, and experience. It is discovered that the most influential product attribute factors from generation Z are appearance of the food that looks attractive and can arouse appetites, food quality, food tastes delicious, and the variation taste of the food. Additionaly, the generation Z’s preference factors of importance, satisfaction, trust, and experiences are diverse and are associated with the health benefits of healthy food. Generation Z is also influenced by external factors, namely the social environment, motivation, and self-desire, which can further affect generation Z’s preference for healthy food. | en_US |
| dc.description.abstract | Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui faktor preferensi generasi Z terhadap makanan sehat di Kota Makassar. Penelitian ini dilakukan dengan metode kualitatif dengan melakukan wawancara secara mendalam pada delapan informan generasi Z di Kota Makassar yang memiliki pengalaman terhadap makanan sehat serta satu informan expert yang memahami mengenai makanan sehat. Hasil data wawancara informan generasi Z kemudian dianalisis dan diuji melalui triangulasi sumber sehingga dapat ditarik kesimpulan. Hasil dari penelitian menunjukkan bahwa generasi Z di Kota Makassar memiliki pemahaman dan preferensi yang baik terhadap makanan sehat. Generasi Z menjelaskan faktor preferensi yang memengaruhinya dalam memilih makanan sehat berdasarkan faktor atribut produk, kepentingan, kepercayaan, kepuasan, dan pengalaman. Faktor preferensi atribut produk yang paling berpengaruh bagi generasi Z adalah tampilan makanan yang terlihat menarik serta dapat menggugah selera, kualitas makanan, rasa makanan yang enak dan bervariasi. Selain itu, faktor preferensi kepentingan, kepuasan, kepercayaan, dan pengalaman generasi Z beragam dan berhubungan dengan manfaat kesehatan dari makanan sehat. Generasi Z juga terpengaruh oleh adanya faktor dari luar yaitu lingkungan sosial, motivasi, dan keinginan dari diri sendiri yang dapat semakin memengaruhi peningkatan preferensi generasi Z terhadap makanan sehat. | en_US |
| dc.language.iso | id | en_US |
| dc.publisher | Universitas Ciputra Surabaya | en_US |
| dc.subject | Generasi Z | en_US |
| dc.subject | Makanan Sehat | en_US |
| dc.subject | Manfaat Kesehatan | en_US |
| dc.subject | Preferensi | en_US |
| dc.subject | Tampilan Makanan | en_US |
| dc.title | PREFERENSI GENERASI Z TERHADAP MAKANAN SEHAT DI KOTA MAKASSAR | en_US |
| dc.type | Thesis | en_US |
| dc.identifier.nidn | 0721046003 | |
| dc.identifier.kodeprodi | 93202 | |
| dc.identifier.nim | 40217036 | |
| dc.identifier.dosenpembimbing | JULIUSKA SAHERTIAN | |