dc.contributor.author | OCTAVIANY, AMELINA | |
dc.date.accessioned | 2022-04-28T08:17:17Z | |
dc.date.available | 2022-04-28T08:17:17Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | http://dspace.uc.ac.id/handle/123456789/4943 | |
dc.description | Potapren is one of the culinary business, which use potato as the main ingredient
as the basis of the food itself. As a main ingredient in the making of potaprens,
potato is being steamed, mashed, and also added with some spices before this
food is being shaped as balls. After that, the potato balls being fried and will be
served with some toppings and sauce on top of it. The business idea came from the
observation result trough field trip to Taiwan, which held by Culinary Business
major Ciputra University. Potapren owned by two owners who shared their
financial capital in a fair way. In the terms of trading, packaging play a big role
as a cover before it delivered to the customers. Besides, packaging will also help
the brand stayed on its shape which will be taken away. Potaprens only use mica
plastic without any further information or even branding labels on it. Since,
potaprens is a fried mashed potato, the plastic which used by potaprens is not
able restraint from the heat of the product. On the other hand the minimum
information or even identity of the product on its package would become an
obstacle for the customer recognizes the brand itself. From the point of the shape
of the packaging, the shape of mica plastic which used is less profitable than the
other since the package also used as a bowl of the sauces when it is taken away.
Mainly, in this developing era, people do not really take a serious attention on the
substance of the packages which they will use. This condition actually also leads
the government takes a part on preserving the health of their citizen with
suggesting on HACCP certification. HACCP is a system which controls the food
quality for preventing the complaint from the consumers. | en_US |
dc.description.abstract | Potapren adalah sebuah bisnis makanan yang menggunakan kentang sebagai
bahan baku utamanya. Kentang ini diproses dengan cara dikukus, dihaluskan,
dibumbui, dan dibentuk bola-bola. Langkah selanjutnya, kentang ini akan
digoreng lalu dalam penyajiannya akan diberikan topping dan saus sesuai selera di
bagian atasnya. Ide bisnis ini didapat dari hasil observasi melalui program field
trip yang diadakan oleh Culinary Business Universitas Ciputra ke Taiwan. Sistem
kepemilikan bisnis Potapren ini dijalankan oleh dua orang yang menanamkan
modal sama rata. Dalam dunia perdagangan, packaging memiliki peran penting
sebagai wadah untuk mengemas suatu produk agar dapat sampai ke tangan
konsumen. Selain itu, packaging juga berguna untuk menjaga keutuhan produk
yang akan di take away. Packaging yang digunakan oleh Potapren sekarang
adalah yang berbahan plastik mika dan tidak memiliki keterangan apapun di
seluruh bagian packagingnya. Bahan plastik ini juga tidak dapat menahan panas
yang berasal dari produk, mengingat produk yang ditawarkan oleh Potapren
adalah mashed potato yang digoreng. Kurangnya identitas pada bagian packaging
juga menyusahkan calon konsumen lain untuk dapat mengenali produk yang
ditawarkan. Dilihat dari sisi bentuknya, bentuk packaging plastik mika ini kurang
menguntungkan jika digunakan untuk menampung saus saat di take away. Pada
jaman yang berkembang seperti sekarang ini, masyarakat kurang memperhatikan
bahan packaging mana yang aman untuk digunakan. Hal ini membuat pemerintah
turut serta dalam upaya menjaga kesehatan masyarakatnya dengan cara
disarankannya penggunaan packaging yang telah tersertifikasi HACCP. HACCP
merupakan sebuah sistem kontrol keamanan pangan dalam upaya untuk mencegah
timbulnya komplain dari masyarakat. | en_US |
dc.language.iso | id | en_US |
dc.publisher | Universitas Ciputra Surabaya | en_US |
dc.subject | Bisnis Potapren | en_US |
dc.subject | Packaging Potapren | en_US |
dc.subject | HACCP | en_US |
dc.subject | Potapren's Business | en_US |
dc.subject | Potapren's Packaging | en_US |
dc.title | ANALISIS PACKAGING POTAPREN | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.nidn | 0721046003 | |
dc.identifier.kodeprodi | 93202 | |
dc.identifier.nim | 40211048 | |
dc.identifier.dosenpembimbing | Juliuska Sahertian | |