| dc.contributor.author | ELISHA | |
| dc.date.accessioned | 2022-01-04T08:32:05Z | |
| dc.date.available | 2022-01-04T08:32:05Z | |
| dc.date.issued | 2021 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace.uc.ac.id/handle/123456789/3974 | |
| dc.description | The purpose of this study was to utilize coconut pulp which are still limited in use, namely as animal feed. Utilization of coconut pulp can also increase the value of coconut pulp, one of which can be processed into castella cake. The coconut pulp are processed into powder and then used as an addition to flour in making castella cakes. This research is also useful to determine the purchase decision of coconut pulp powder castella cake in Yogyakarta. Researchers conducted organoleptic tests on 30 panelists with three repetitions so that a total of 90 panelists were distributed by distributing questionnaires and using the hedonic scale. After the data was collected, the researchers processed the data using ANOVA to find out which sample the panelists liked the most. Based on the ANOVA test, the most preferred sample of panelists was castella cake with the addition of 15 grams of coconut pulp powder with roasting treatment. Based on the results of the market interest test which was followed by 94 respondents, 46 respondents chose the price of Rp 15.000 for castella cake products that have a size of 10x5x5 cm, 54 respondents chose kraft box packaging, and 79 respondents chose the sales media namely Instagram. Researchers want to know the purchasing decision of castella cake products in Yogyakarta by connecting indicators, one of which is the marketing mix. Researchers conducted interviews with three informants with indicators of purchase decisions, sensory characteristics of food, marketing strategies, marketing mix, product attributes, and promotion mix. The results showed, (1) Factors such as product quality, price, packaging determine the purchase decision (2) Texture, color, aroma and taste affect product quality (3) Important marketing strategies are carried out in selling products (4) Product attributes are support in product sales (5) Promotion mix is important to increase sales | en_US |
| dc.description.abstract | Tujuan penelitian ini adalah untuk memanfaatkan ampas kelapa yang penggunaannya masih terbatas yaitu sebagai pakan ternak. Pemanfaatan ampas kelapa juga dapat meningkatkan nilai dari ampas kelapa tersebut, salah satunya dapat diolah menjadi castella cake. Ampas kelapa diolah menjadi bubuk lalu penggunaannya sebagai substitusi tepung terigu dalam pembuatan castella cake. Penelitian ini juga berguna untuk mengetahui keputusan pembelian terhadap produk castella cake bubuk ampas kelapa di Yogyakarta. Peneliti melakukan uji organoleptik kepada 30 panelis dengan tiga kali pengulangan sehingga total keseluruhan sejumlah 90 panelis dengan membagikan kuesioner dan peniliaiannya menggunakan skala hedonik. Setelah data terkumpul, kemudian peneliti mengolah data menggunakan ANOVA untuk mengetahui sampel yang paling disukai panelis. Berdasarkan uji ANOVA, sampel yang paling disukai panelis adalah castella cake dengan substitusi bubuk ampas kelapa sebanyak 15 gram dengan perlakuan disangrai. Berdasarkan hasil uji minat pasar yang diikuti oleh 94 responden, sebanyak 46 responden memilih harga Rp 15.000 untuk produk castella cake yang memiliki ukuran 10x5x5 cm, 54 responden memilih kemasan kraft box, dan 79 responden memilih media penjualan yaitu Instagram. Peneliti ingin mengetahui keputusan pembelian terhadap produk castella cake di Yogyakarta dengan menghubungkan indikator-indikator salah satunya adalah bauran pemasaran. Peneliti melakukan wawancara kepada tiga informan dengan indikator keputusan pembelian, karakteristik sensoris makanan, strategi pemasaran, bauran pemasaran, atribut produk, dan bauran promosi. Hasil penelitian menunjukkan, (1) Faktor-faktor seperti kualitas produk, harga, kemasan menentukan keputusan pembelian (2) Tesktur, warna, aroma dan rasa memengaruhi kualitas produk (3) Strategi pemasaran penting dilakukan dalam melakukan penjualan produk (4) Atribut produk merupakan pendukung dalam penjualan produk (5) Bauran promosi penting untuk meningkatkan penjualan. | en_US |
| dc.language.iso | id | en_US |
| dc.publisher | Universitas Ciputra Surabaya | en_US |
| dc.subject | ANOVA | en_US |
| dc.subject | Bauran Pemasaran | en_US |
| dc.subject | Bauran Promosi | en_US |
| dc.subject | buk Ampas Kelapa | en_US |
| dc.subject | Castella Cake | en_US |
| dc.subject | Keputusan Pembelian | en_US |
| dc.subject | Uji Minat Pasar | en_US |
| dc.subject | Uji Organoleptik | en_US |
| dc.title | KEPUTUSAN PEMBELIAN PRODUK CASTELLA CAKE BUBUK AMPAS KELAPA DI YOGYAKARTA | en_US |
| dc.type | Thesis | en_US |
| dc.identifier.nidn | 0724045701 | |
| dc.identifier.kodeprodi | 93202 | |
| dc.identifier.nim | 40217050 | |
| dc.identifier.dosenpembimbing | PRASETYON SEPSI WINARNO | |